Home >> Activiteiten >> Aardhuissymposium 2017

Activiteiten

Aankondiging

Aardhuissymposium 2017

Op 2 maart 2017 georganiseerd door de Activiteitencommissie

De activiteitencommissie van de Koninklijke Nederlandse Bosbouwvereniging organiseert in samenwerking met Kroondomein Het Loo voor de 13de keer het Aardhuissymposium. Dit jaar vindt het symposium plaats op donderdagmiddag 2 maart van 14.00 tot 17.30 uur. Locatie is zoals altijd het Aardhuis (Aardhuis 1, 7346 AA Hoog Soeren).

Bos & Klimaatverandering

Het thema klimaatverandering is inmiddels niet meer weg te denken uit de actualiteit. Op allerlei manieren en vanuit vele sectoren wordt gewerkt aan adaptatiestrategieën. Als bosbeheerders zijn we vaak geneigd te redeneren dat we met ons vakmanschap en met het streven naar een gevarieerd bos, zowel in leeftijdsopbouw als in soorten, voldoende voorbereid zijn op een veranderend klimaat. En dat streven naar variatie, dat doet toch al zowat elke beheerder, dus extra actie of een speciale strategie lijkt overbodig. Maar is dat ook zo? Is ons beheer van nu inderdaad goed genoeg om de bossen in een veranderend klimaat hun verschillende functies (productie, biodiversiteit, beleving) te laten vervullen? En wordt van het bos straks misschien ook een andere functie verwacht, in relatie tot die klimaatverandering en kunnen we dan ook in die vraag voorzien? Een viertal sprekers zal aan de hand van deze vragen inzoomen op de bosbeheerpraktijk in relatie tot klimaatverandering.

Deelname is voor KNBV- en VTB-leden gratis, niet-leden betalen 10 euro (betaling ter plaatse). U kunt zich voor dit symposium aanmelden door voor 1 maart 2014 een e-mail te sturen aan . Er zit een maximum aan het aantal deelnemers, dus geef u snel op! Graag in de mail aangeven of u KNBV- of VTB-lid bent. Heeft u vragen neem dan contact op met Renske Terhürne via .

Programma
13.30 – 14.00 uurOntvangst koffie/thee
14.00 uurOpening door dagvoorzitter Frits Mohren
Klimaatverandering en de wensen van de samenleving: wat komt er af op ons bos? Mart-Jan Schelhaas (Alterra)
Genetische bronnen en klimaatverandering: wat kun je (beter) doen en wat (beter) laten Koen Kramer (Alterra)
15.10 uurPauze
15.30 uurKlimaatadaptatie in Nordrhein Westfalen (in het Duits) Dr. Rainer Joosten (Ministerium für Klimaschutz, Umwelt, Landwirtschaft, Natur- und Verbraucherschutz, Nordrheinwestfalen - Referat für Waldbau, Klimawandel im Wald und Holzwirtschaft.)
Bos en klimaat vanuit waterschapsperspectief Spreker vanuit een waterschap
Vragenronde met alle sprekers
17.00 uurBorrel
Het Aardhuis
Aardhuis 1
7346 AA Hoog Soeren