Home >> Activiteiten >> Excursie over bos en beheer in de uiterwaarden

Activiteiten

Aankondiging

Excursie over bos en beheer in de uiterwaarden

Op 6 oktober 2017 georganiseerd door de Commissie natuurlijke verjonging

Bomen en stromen

Op vrijdag 6 oktober organiseert de commissie Natuurlijke Verjonging van de KNBV een excursie naar uiterwaardengebied Meinerswijk bij Arnhem.

Uiterwaarden zijn dynamisch en dienen verschillende functies. Tijdens de excursie gaan we in op de functiecombinatie waterveiligheid en natuurwaarden. Deze functies zijn niet altijd makkelijk te combineren.

Hoe ga je bijvoorbeeld om met natuurlijk opkomend ooibos wanneer de uiterwaarden goed doorstroombaar moeten blijven om overstromingen te voorkomen? Welke ingrepen vinden er plaats om beide functies zo goed mogelijk te beheren? Aan welke kaders in het dilemma van natuur en veiligheid is een uiterwaardenbeheerder gebonden? En, hoe werken verschillende partijen samen om alle functies van de uiterwaarden te kunnen combineren?

Op vrijdag 6 oktober gaan wij op zoek naar de antwoorden!

Onder begeleiding van drie gidsen, van Staatsbosbeheer, Rijkswaterstaat en de gemeente Arnhem, zullen wij een tour maken door de uiterwaarden van Meinerswijk, waarbij het verhaal van uiterwaardenbeheer vanuit verschillende hoeken belicht zal worden.

De excursie start om 14.30 en zal ongeveer twee uur duren. Kosten voor deelname aan de excursie zullen rond de drie euro liggen.

Gezien de doelstelling van de commissie is deze excursie aangepast op jongeren, studenten en young-professionals. Voor deze doelgroepen is een vast minimum aantal plaatsen gereserveerd. Ook andere leden van de KNBV zijn natuurlijk welkom.

Aanmelden voor deze excursie is verplicht en kan via: natuurlijkeverjonging@knbv.nl

Meinerswijk