Home >> Artikelen >> Excursie Amerikaanse vogelkers: Weinheimer Exotenwald

Artikelen

Excursieverslag van 10 en 11 juni

Excursie Amerikaanse vogelkers: Weinheimer Exotenwald

Een Verslag van de Commissie buitenland door Cor Zuidema en Tom van Duuren
Gepubliceerd op . Er zijn geen reacties.

Dit is een verslag van 1 van de excursies van de buitenlandexcursie over Amerikaanse vogelkers. Zie het hoofdartikel voor de andere verslagen.

Na het bezoek aan het Stetternicher Wald reden we door naar Weinheim waar we ruim 4 uur later bij een tropische temperatuur van ruim 30"°C uitstapten bij een fraai stadspark met daarboven op de berghelling het exotenwald.

Bomen die wij in Nederland misschien eens tegenkomen in een arboretum of pinetum staan in het exotenwald in bosverband in ongekende aard en omvang. Maar liefst 180 soorten loof- en naaldhout hebben hier, gedeeltelijk naar herkomst gegroepeerd, een plek gekregen: zowel de Liriodendron als Magnolia en Juglans nigra groeien soms ongekend goed en soms tot 30-40 meter hoog. Deze hoogten worden in sommige gevallen door het naaldhout moeiteloos voorbij gestreefd.

Zelfs diegenen onder ons die gewoon zijn exoten met een minachting altijd maar links te laten liggen raakten onder de indruk van de verschijningsvormen van de gasten van verschillende continenten. Zeker van de gasten op leeftijd. De oudsten zijn in 1872 geplant. Atlasceders van 40 meter hoog. Calocedrus, mammoetbomen, Douglassparren. De afmetingen zijn indrukwekkend. Rond de 60 meter hoog zijn de huidige toppers. Hun toppen zijn nog steeds spits, de topscheuten maken dus nog ieder jaar echte lengte. Zullen de toppen bij 80 meter hoogte gaan afronden? De West- Amerikaanse soorten hebben hier minder neerslag dan in hun thuisgebied, toch staan de bomen in redelijk gunstige omstandigheden. De zuid Duitse temperatuur is ter plekke relatief hoog. Het Exotenwald ligt op een lage bergrug oostelijk van de brede Rijnvallei. Op de bergrug valt veel neerslag, 680 mm / jaar.

Zwaar onder de indruk van de mammoetbomen
Zwaar onder de indruk van de mammoetbomen. Foto Twan van Alphen

De bergwand meandert en daardoor is er een grote variatie in expositie ten opzichte van de zon. Vochtige dalen, vochtige beschaduwde hellingen en zonnige vochtige dalen en zonnige droge hellingen. Bovendien is de bodem heel divers. Plaatselijk graniet, plaatselijk zandkalksteen en als derde lösslagen. Zo zien we sparren geweldig vitaal en diep groen gekleurd op het graniet en 20 meter verder staat dezelfde soort in een vaal gele tooi op het kalkzandsteen. Thuja plicata en Abies grandes waren oorspronkelijk rijgewijs gemengd aangeplant maar door hun standplaats op löss, graniet of kalkzandsteen is dit bosgedeelte gedeeltelijk ontmengd vanwege de voorkeur van de boomsoort voor de specifieke standplaats.

Niet alle boomsoorten groeien hier even gemakkelijk. De Pecanoot leek het nu wel goed te doen maar had een zeer trage start en bleek vervolgens erg gevoelig voor natte sneeuw. De beheerder heeft al verschillende keren de bomen van sneeuw moeten ontdoen en ze weer overeind moeten helpen omdat ze anders als een boog verder zouden groeien. De Tulpenboom wordt ook wel "€˜Gele populier"€ genoemd. Het hout is echter veel meer waard en uitstekend geschikt voor de pianobouw. In het Exotenwald is veel te leren van de soorten en de samenhangen. Ondanks de imposante afmetingen van de bomen, leeftijden van vaak meer dan 100 jaar, wijst heer Wilhelm telkens weer op de jonge fase waarin het bos experiment zich bevindt. Hij refereert aan de leeftijden die de soorten elders hebben in hun thuisgebied: Sequoiadendron 3500 jaar, Douglas 800 jaar. De eigenaar van het bos heeft als doelstelling de bomen hier zo oud mogelijk te laten worden.

Uit het bos wordt ook geoogst. Wij kwamen langs stapels Zwarte Dennen hout en hout van de Sequoiadendron van de 1e generatie ( ca 130 jaar!). Het eerder dit jaar gevelde hout van Atlasceder en Thuja, 1e generatie, was al naar de zagerij. Natuurlijk willen wij dan prijzen horen en toepassingen. Tulpenboomhout van het bos is gebruikt voor de pianobouw. Hout van de Chameacyparis is zelfs geëxporteerd naar Japan voor in de tempelbouw.

Ons bezoek was kort en prima. Vast wel aan aanleiding voor sommigen om er vaker heen te gaan. Het is heel goed te doen voor een weekend trip met twee bos bezoeken van elk 4 uur, met daartussen hotel en terras aan de Marktplatz.

Een beknopte beschrijving van het Exotenwald door het Kreisforstamt

Download

Reacties

Er zijn nog geen reacties.