Home >> Artikelen >> Genetica

Artikelen

Genetica

Een Column van Erik van der Staak
Gepubliceerd op . Er zijn geen reacties.

Ik zal het maar meteen bekennen. Ik heb volop eiken geplant zonder me druk te maken over de herkomst. Een eik is een eik. Bekende goede herkomsten heb ik gewantrouwd. Als de moeder van het woud eikels voortbrengt is de vader nog altijd onbekend. Zo doen eiken dat was mijn overweging. Stuifmeel zoekt zijn eigen weg; een goede moeder garandeert niks. Ook de verhalen van wat oudere arbeiders die vertellen hoeveel energie ze in de vormsnoei hebben gestoken van eikenlanen die nu als selectie in de rassenlijst voorkomen, staan in mijn geheugen geprent. Afgelopen herfst zag ik ze er weer eikels rapen. Ik zal vast een meelijwekkende uitdrukking op mijn gezicht hebben gehad.

Een andere reden onverschillig te zijn over de herkomst van plantmateriaal is afdeling 431b bij Overloon. De dennen uit 1957 zijn niet om aan te zien zo krom. Dat was reden om er eens flink in te hakken. De groepenkap resulteerde in de verjonging van zo'n drie hectare bos waar natuurlijke verjonging het moest gaan maken. En de jonge generatie? Inmiddels ruim vijf meter hoog en stuk voor stuk zo recht als een kaars. Genetica is onzin; case closed.

Totdat er in het kader van een bodemsanering in Luyksgestel een stukje van afdeling 435b uit 1988 moet worden gekapt. Met GPS en piketten gewapend trek ik de opstand in en markeer de grens. Terugkijkend op mijn werk beoordeel ik de opstand en zoek naar toekomstbomen. Even moet ik mezelf knijpen om te controleren of ik niet droom. Er is volop keuze uit mooie rechte dennen. De geplante opstand wordt omgeven door andere dennenopstanden die zeker geen schoonheidsprijs verdienen. Weken pieker ik over de reden dat afdeling 435b zo veel mooie toekomstbomen heeft. Ik concludeer dat er maar één mogelijkheid is: genetica; case closed.

Het is lastig te leven met de wetenschap dat er twee waarheden zijn. Dat past niet in mijn systeem. Er is maar één oplossing om aan de onzekerheid een einde te maken: blijven kijken en blijven leren. Ik zal de opstanden in Overloon en Luyksgestel op de voet blijven volgen en misschien moet ik ze maar eens aanmelden om opgenomen te worden in de Rassenlijst.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.