Home >> Artikelen >> Kennis, Kennissen en een opgeschoonde heide.......

Artikelen

Twee dagen KNBV op Welna met de Commissie Natuurlijke Verjonging

Kennis, Kennissen en een opgeschoonde heide.......

Een Verslag van de Commissie natuurlijke verjonging door Wouter Delforterie
Gepubliceerd op . Er zijn geen reacties.

Zaterdag 25 november en zondag 26 oktober was de commissie Natuurlijke Verjonging twee dagen te gast op Landgoed Welna op de Noord Veluwe bij Epe. Een gemengd gezelschap van studenten en jong werkenden uit verschillende hoeken van het werkveld trof elkaar op de werkplaats van Landgoed Welna.

Het weekend begon met een uitgebreide presentatie over het Landgoed door Frank Gorter, mede-eigenaar van het landgoed. De presentatie ging met name in op de verschillende economische pijlers die het Landgoed dragen. Door het creëren van een brede inkomstenstroom wordt gewaarborgd dat de Landgoed BV minder afhankelijk is van immer fluctuerende subsidieinkomsten. Inkomsten op het landgoed worden verkregen uit de ontwikkeling van Welna Bouwhout, Zorghoutvesterij Welna en uit meer traditionele inkomstenbronnen zoals de houtproductie, verhuur van onroerend goed en verpachting van de jacht.

Welna bouwhout is een organisatie binnen Landgoed Welna, die met hout geproduceerd op het Landgoed en in de omgeving van het Landgoed houten huizen ontwikkelt en produceert middels houtstapelbouw. Het doel van de organisatie is extra inkomsten voor het landgoed te genereren en een milieuvriendelijk en regionaal product van Nederlands kwaliteitshout te produceren. De huizen dragen het FSC Certificaat voor goed bosbeheer.

De Zorghoutvesterij van Landgoed Welna is gelegen op het Landgoed en geeft mensen met een verstandelijke handicap een nuttige en leuke dagbesteding door het vervaardigen van cadeauhoutproducten zoals vogelhuisjes en tuinmeubilair.

Na de presentatie van Frank Gorter hebben de deelnemers van het landgoedweekend onder het genot van de najaarszon een ronde door de bossen van Landgoed Welna gemaakt. In de namiddag is er enkele uren gewerkt op de heide van het landgoed om hier de dennenopslag te verwijderen. Een hele ervaring voor sommige "€œbureau-bos-en-natuurbeheerders"€.

Na het werk op de heide zijn de tenten opgezet op het kampeerterrein van het landgoed en is de barbeque aangestoken. Na het avondmaal is er bij het kampvuur nog tot in de kleine uurtjes nageborreld. 's Ochtends kon iedereen, na een sterke bak koffie en eieren met spek, terug kijken op een bijzonder geslaagde activiteit.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.