Home >> Artikelen >> Landgoed Prattenburg

Artikelen

Verslag van 15 oktober 2009

Landgoed Prattenburg

Een Verslag van Kijken bij collega's door Stefan Verhagen
Gepubliceerd op . Er zijn geen reacties.

Bij aankomst op de Prattenburg in Rhenen worden we hartelijk ontvangen door Gerard Koopmans, de beheerder, en Jhr. Van Asch van Wijck, mede-eigenaar. Na een zeer onderhoudende presentatie over de Prattenburg van Jhr. Van Asch van Wijck, en een nadere uitleg over de speerpunten in het bosbeheer door dhr. Koopmans, mogen we het bos in.

Panoramafoto van landgoed Prattenburg
Panoramafoto van landgoed Prattenburg. Foto Willem Quist

De bossen, waarvan het beheer is gecertificeerd onder het FSC-keurmerk, zijn t.b.v. het beheer gezoneerd. Het gehele bos is recent opnieuw geïnventariseerd en in kaart gebracht met behulp van een GPS-gebaseerd beheersysteem van de Bosgroep, en is uitgewerkt in een GIS. In het leeuwendeel van het bosbezit speelt de houtproductie de hoofdrol in Douglas en Amerikaanse eik, met inachtneming van de overige bosfuncties. Een van de opstanden waar Gerard Koopmans ons heen leidt, is een rijk gestructureerde opstand van hoofdzakelijk Amerikaanse eik met Douglas, zoals deze veelvuldig op het landgoed voorkomen. Het aandeel Douglas over hele bezit mag groeien. Discussiepunt is hier met name hoe je hier Amerikaanse eik en Douglas naast elkaar verjongt, zonder al te hoge verzorgingskosten in de jeugd-/stakenfase om voldoende kwalitatief goede Douglas te behouden.

Een ander vraagstuk op het landgoed is de relatief grote oppervlakte Omoricaspar, waar je na 40 jaar nog steeds "overheen kunt kijken"; wat doe je daarmee? Na verschillende impressies was iedereen het er al snel mee eens dat in ieder geval een aantal delen van deze opstanden bewaard dienen te blijven; qua belevingswaarde een 10 als je het mij vraagt! Om te vormen delen kunnen bijvoorbeeld als volle boom gechipt en afgevoerd worden. Er is voldoende spontaan verjongingspotentieel; wel zo handig om dan van zoveel mogelijk top- en takhout af te zijn.

Tot slot was er aandacht voor het beheer van de vele prachtige lanen. Via een project van de Bosgroep zijn met provinciale subsidie in de afgelopen jaren diverse lanen opgeknapt; gesnoeid, verjongd en vrijgesteld. Iedereen is het ermee eens dat juist het periodiek vrijstellen van lanen aan de boszijde positief is voor het behoud van de laan (potentieel te bereiken leeftijd), en dat het esthetisch een veel mooier plaatje oplevert. Wist u dat beuken tot op zeer hoge leeftijd nog prima in staat zijn om hun kroonwijdte (en aanwas) te vergoten?

Een vrijgestelde beukenlaan (hier: eerste rijen douglas geklepeld)
Een vrijgestelde beukenlaan (hier: eerste rijen douglas geklepeld)

Voor de geïnteresseerden is er een interessante reportage over het landgoed en haar bewoners te vinden op de website van RTV Utrecht.

Lees ook de column van Leffert Oldenkamp voor de Gelderlander, die ook op deze site is geplaatst.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.