Home >> Artikelen >> Nieuwe website voor de Bosbouwvereniging

Artikelen

Nieuwe opzet en huisstijl KNBV website

Nieuwe website voor de Bosbouwvereniging

Een Bericht van de Webcommissie door Etiënne Thomassen en Marieke van der Maaten - Theunissen
Gepubliceerd op . Er zijn 2 reacties.

Tijdens de najaarsvergadering van 2011 is de nieuwe huisstijl van de KNBV gepresenteerd. Sindsdien zijn de nieuwe kleuren, lettertypes en het logo terug te vinden in alle uitingen van de vereniging. Ook de website is nu aan de nieuwe huisstijl aangepast.

Maar belangrijker is natuurlijk de inhoud van de website. Met de nieuwe versie proberen we die beter te ordenen en aan elkaar te koppelen. Artikelen worden zo beter vindbaar. Net zoals bij de vorige versie worden artikelen gekoppeld aan de commissie die het geschreven heeft, maar een artikel wordt nu ook in een categorie ingedeeld en zo mogelijk gekoppeld aan auteurs en locaties. Zo wordt in het archief alles makkelijker vindbaar.

Screenshot van de nieuwe website in ontwikkeling
Screenshot van de nieuwe website in ontwikkeling zoals deze wordt weergegeven in een moderne webbrowser (hier Safari)

Leden

Voor leden is er extra functionaliteit. Leden kunnen vanaf nu inloggen. Ingelogde leden hebben de volgende extra mogelijkheden:

  • Leden hebben een eigen profielpagina, alleen zichtbaar voor andere leden. Het profiel geeft een overzicht van de activiteiten van een lid binnen de vereniging en bijdragen aan de website.
  • Namen van auteurs en commissieleden worden links naar profielpagina's.
  • Het wordt mogelijk om op artikelen ter reageren
  • Leden kunnen het eigen profiel aanpassen; persoonlijke gegevens, werkgever, profielfoto toevoegen

In de toekomst zal hier functionaliteit aan toegevoegd worden, met name wat betreft de profielpagina's.

Leden mailen de webcommissie voor een persoonlijke inlogcode (na inloggen zelf te wijzigen).

Twitter en SmugMug

Sinds een paar jaar is de webcommissie bezig met het opbouwen van een fotoarchief. Op het sub-domein http://fotoarchief.knbv.nl is dit archief te vinden. Deze is ondergebracht bij de fotosite Smugmug. Hier worden de foto"€™s op originele grootte opgeslagen. Er zijn categorieën per commissie en er is inmiddels een aardig archief opgebouwd.

De twitteraccount @langlevehetbos is sinds 2010 in gebruik van de KNBV en krijgt een rol in deze nieuwe site. De Webcommissie brengt via tweets volgers op de hoogte van nieuwtjes op de website of interessante tweets van anderen. de laatste vier tweets zijn zichtbaar op de homepage van http://www.knbv.nl.

Techniek

Met de nieuwe site zijn we overgestapt op een nieuw CMS. Textpattern is ingeruild voor Symphony CMS. Dit nieuwe systeem is moderner, gebruiksvriendelijker en nog flexibeler. Daarnaast gebruikt de site nu de nieuwste HTML standaard (HTML5) gecombineerd met nieuwe opmaak methoden (CSS3). Daarmee kunnen relatief makkelijk mooie effecten bereikt worden op de site. Jammergenoeg worden die wel slecht ondersteund door oudere browsers. Deze website ziet er dan ook het best uit in de nieuwste versie van uw internetbrowser. Vooral gebruikers van oudere versies van Internet Explorer kunnen beter upgraden naar versie 9 voor een betere ervaring op deze website.

De oude site

De vorige website was alweer 6 jaar online; sinds 2 december 2006. De bekendmaking is nog steeds op deze site te lezen. De complete database die sindsdien op deze site is opgebouwd, is ook overgezet naar deze nieuwe site.

Screenshot KNBV website 5 april 2012
Screenshot KNBV website 5 april 2012

Bezoekersaantallen op de website zijn sinds 2006 ruim verdubbeld. Om vergelijking met de statistieken in het artikel uit 2006 mogelijk te maken, staan hieronder dezelfde cijfers uit hetzelfde programma (Webalizer).

Periode bezoeken bezoeken per dag
1-31 january 2012 7.670 242
1-29 februari 2012 6.920 248
1- 31 maart 2012 7.670 247

Deze getallen zijn echter een sterke overschatting van het werkelijke aantal mensen dat de site bezocht heeft. Volgens Google Analytics zijn de bezoekersaantallen de laatste tijd constant rond de 50 per dag en ruim duizend unieke bezoeken per maand.

De oude site is gearchiveerd op http://archieven.knbv.nl/2006/. Via http://archieven.knbv.nl is meer gedateerd materiaal te vinden.

Webcommissie

De webcommissie is weer op zoek naar nieuwe mensen voor het onderhouden van de website. Enige ‘vereisten’ zijn affiniteit met het medium en een beetje vrije tijd. Geïnteresseerden mailen de .

Reacties

Ziet er duidelijk en goed verzorgd uit. Hulde aan Marieke en Etiënne!

Harrie Schreppers
,

Dank je, dank je :-)

Etiënne Thomassen
,