Home >> Artikelen >> Oerbos, hoogveenmoeras en wolvenkeutels in Oost-Polen

Artikelen

Excursieverslag

Oerbos, hoogveenmoeras en wolvenkeutels in Oost-Polen

Een Verslag van de Commissie buitenland
Gepubliceerd op . Er zijn geen reacties.

Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de KNBV was het doel van de Commissie Buitenland, belast met het op peil houden en vergroten van de internationale bosbouwkennis en -€“contacten van en voor de KNBV, om een bijzondere buitenland-excursie te organiseren. Het oerbos Bialowieza in Oost-Polen was de favoriet. De Commissie vond Onno de Bruijn, natuurbeschermingsecoloog en ervaringsdeskundige in dit gebied, en zijn vrouw Alla, archeoloog en van oorsprong afkomstig uit het Wit-Russische deel van de regio, bereid om de excursie te leiden. Met 33 deelnemers, waaronder oude bekenden maar ook nieuwe gezichten, was de excursie volgeboekt. Lees het verslag van een prachtige week naar het oosten, terug in de tijd en diep het oerbos en de wetlands in!

Enkele voorproefjes

"Na vertrek van de kwekerij maakten we een rondrit met de bus, hier en daar gestopt. Allereerst bij een beekdal met nat Elzenbos en vervolgens bij "€œStara Bialowieza"€ Waar we ons op het pad van de "€œPolish King and Lithuanian Great Dukes Oak Trail "€œvergaapt"€ hebben aan 400-jarige eiken. De één in betere staan dan de andere; bij sommige woudreuzen was het wandelpad omgelegd vanwege de boomveiligheid. Van een oude berk hingen 70 cm lange baardmossen af."

"Eerst dient een groepsfoto genomen te worden met de Poort als achtergrond (te billijken) en moet ons binnentreden in het Walhalla van het Europese Bos voorafgegaan worden door de nodige verbale inleiding. Om onze sympathieke gastheer niet te bruuskeren met onze door buitenlanders vaak met lompheid verwarde directheid ("€œKunnen we dit niet in het bos doen?"€) luisteren we beleefd het verhaal uit, ondertussen het bos goed in de gaten houdend, zodat het er niet stiekem op het allerlaatste moment tussen uit kan knijpen. En dan, na een dagen lange opbouw van tergend oplopend verlangen komt dan eindelijk de bevrediging: we gaan het bos in."

Groepsfoto bij de poort van het "€˜Oerbos van Bialowieza"€™
Groepsfoto bij de poort van het "€˜Oerbos van Bialowieza"€™.

"Bij de poort van het "€˜Oerbos van Bialowieza"€™ verzocht onze gids ons niet mee te werken aan de verdere verspreiding van de appel [Malus domesticus, de wilde appel is M. sylvestris, die hier ook voorkomt] in het oerbos en de klokhuizen van de appel in het lunchpakket weer mee naar huis te nemen. Hier blijkt dat onze gids overigens van alle voorkomende bomen en ook van vele planten de Nederlandse naam kent. Hij vond dat wel handig als hij Nederlanders rondleidde!"

"Bij veel regenval is de weg onbegaanbaar maar we hebben geluk dat het de laatste dagen wat droger is, waardoor we met de bus het eerste deel van de tocht kunnen doen. Ook vandaag is het prachtig zonnig weer met stapelwolken, en helder: een buitenkans, want er hangt hier op 120-150 dagen per jaar mist. De bus lijkt speciaal voor ons uit de lijndienst onttrokken te zijn, want de kassa met wisselgeld zit er nog in."

Met dank aan: Martijn van Amelsfoort, Jochem Borgesius, Ido Borkent, Erik Claassen, Onno de Bruijn, Hans Gierveld, Casper de Groot, John van Koppen, Jeroen Oorschot, Gertjan Roelofs, Henny Schoonderwoerd, Marije Slijkhuis, Hugo Vernhout en Martin van Zijl

Download

Reacties

Er zijn nog geen reacties.