Home >> Artikelen >> Online Biomassakaart

Artikelen

Online Biomassakaart

Een Bericht van de AVIH
Gepubliceerd op . Er zijn geen reacties.

De biomassakaart van de AVIH, de Algemene Vereniging Inlands Hout, is gelanceerd. De Biomassakaart is de enige online overzichtkaart van het gebruik van duurzame energie op basis van houtige biomassa in Nederland en aangrenzende gebieden in Duitsland en België.

Duurzame energiebronnen worden steeds belangrijker en krijgen steeds meer aandacht. In dit kader staat ook houtige biomassa in de schijnwerpers. Hout is ten slotte de enige hernieuwbare grondstof die bovendien CO2 neutraal is. Het goede aan houtige biomassa is dat dit vooral uit hout bestaat waarvoor tot nu toe weinig andere toepassingen waren. Het gaat hier voornamelijk om houtige biomassa afkomstig uit resthout van de houtverwerkende industrie, gebruikt hout, onderhoud uit landschappelijke beplantingen, tak- en tophout en pellets gemaakt van resthout. Deze kaart is bedoeld om de enorme betekenis die hout voor duurzame energie nu al heeft, op een transparante manier voor ondernemers en overheden in beeld te brengen. Vragers, aanbieders, beleidsmakers en adviseurs kunnen er hun voordeel mee doen bij de verdere ontwikkeling van de bio based economy. Ondernemers in de hele keten van grondstofproducent tot ontwikkelaars van nieuwe toepassingen kunnen met meer inzicht hun business case vormgeven. Vanzelfsprekend zijn grondslagen van duurzaam bosbeheer en cascadering daarbij belangrijk, evenals beleid, subsidies en regelgeving, die de verdere marktontwikkelingen voor duurzame energie en andere houttoepassingen sturen.

De biomassakaart is met de grootste zorg samengesteld door de AVIH en is zeer gebruiksvriendelijk. Op de kaart zijn de installaties (vlammetjes) en leveranciers (boompjes) weergegeven. Door middel van selecties op basis van thermische capaciteit, type brandstof en energiebestemming wordt snel een overzicht van de huidige betekenis van houtige biomassa verkregen. Elke locatie is aan te klikken waarna een pop-up verschijnt met meer specifieke informatie over het bedrijf.

De biomassakaart.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.