Home >> Artikelen >> Van bospest tot bosboom

Artikelen

Nieuw boek over Amerikaanse vogelkers

Van bospest tot bosboom

Een Aankondiging van KNNV Uitgeverij
Gepubliceerd op . Er zijn geen reacties.

Hij is de schrik van veel bosbeheerders: de Amerikaanse vogelkers, ook bospest genoemd. Maar het verhaal achter deze boom en zijn bestrijding is verrassend. Want kunnen de positieve eigenschappen niet ook opwegen tegen de nadelen? En is het daarom niet tijd voor een herwaardering? Dit boek belicht de geschiedenis en toekomst van de vogelkers en is tegelijk een handleiding voor beheer. Het laat zien hoe we deze boom een plek kunnen geven in het Europese bosecosysteem.

Al decennialang houdt de Amerikaanse Vogelkers het bosbeheer bezig. Hij is de schrik van veel bosbeheerders en natuurliefhebbers. Jarenlang is de boom bestreden en is er veel gediscussieerd over de manier waarop bestrijding aangepakt moest worden.

In Amerikaanse Vogelkers - van bospest tot bosboom wordt deze veel besproken boom op een andere manier benaderd. Niet als probleem maar onderzoekend naar de rol die deze boom mogelijk zou kunnen spelen binnen de bosontwikkeling. Een niet onomstreden verfrissende aanpak die leidt tot nieuwe inzichten en vraagt om herijking van keuzes voor deze boom in het hedendaagse bosbeheer.

Het boek is tevens een waardevolle handleiding voor beheer. De introductie, de bestrijding van de vogelkers en de huidige problematiek rondom deze exoot komen aan de orde. Ook haar invloed op bossuccessie, biodiversiteit, houtteelt en beheerstrategieën wordt besproken. Plus een intermezzo over 'Vogelkers en natuurbeleving'.

Amerikaanse vogelkers laat zien hoe we deze exoot een plek kunnen geven in het Europese bosecosysteem, en tegelijk de bestrijdingskosten kunnen verminderen. Actuele kennis zorgvuldig en toegankelijk bijeengebracht voor specialisten in boomteelt, bosbeheerders, beleidsmakers en ecologen.

Amerikaanse Vogelkers, Van bospest tot bosboom, door Bart Nyssen, Jan den Ouden en Kris Verheyen is verkrijgbaar in de boekhandel en via www.knnvuitgeverij.nl voor € 24,95.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.