Home >> Artikelen >> Woorden veranderen geen feiten

Artikelen

Woorden veranderen geen feiten

Een Column van Jochem Zuiderveen Borgesius
Gepubliceerd op . Er zijn geen reacties.

De discussie over de naam van de KNBV is mijns inziens futiel, gaat alleen over uiterst kleine zaken.

“Een náám veranderen verandert namelijk nog niet de daden en dingen, en ook niet de emoties bij anderen”

Een náám veranderen verandert namelijk nog niet de daden en dingen, en ook niet de emoties bij anderen. De Nederlandse bosbouw, én die elders, is in de loop van de decennia vanaf zeg 1965, en mijns inziens daarvoor ook, redelijk soepel veranderd met de ontwikkelingen in de maatschappij. En dáár gaat het om. Je moet ook niet direct met elke wind mee waaien, want dan is het vak zinloos geworden.

De ANWB is niet meer alleen een wielrijdersbond en de VPRO is niet vrijzinnig protestant meer; en nauwelijks iemand maakt zich daar druk om en zeker blijven de leden niet weg en ook is de maatschappelijke invloed daardoor allerminst kleiner. Wie buiten sommige leden maakt zich eigenlijk druk over de naam van de KNBV? Volgens mij niemand.

Mijn advies:

  • Voeg desnoods een aanduiding toe, voor mij hoeft het niet: “KNBV, voor bos in Nederland en de wereld”. Vergelijk: “Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB”.
  • Discussieer veel en grondig over het bos in al zijn aspecten waaronder prominent de bosbouw, want je moet nadenken voor je iets doet.
  • Ga vervolgens over tot daden, want praatjes vullen geen gaatjes.


Dus praten en doen moet de kern betreffen en niet de marge en de naam.

Jochem Borgesius

Reacties

Er zijn nog geen reacties.