Symposium en excursie voedselbossen

Op woensdagavond 29 juni 2022 organiseert de commissie Natuurlijke Verjonging van de KNBV een symposium over voedselbossen. De afgelopen 10 jaar zijn voedselbossen steeds meer in opkomst in Nederland. Inmiddels telt Nederland 61 verschillende voedselbossen, van klein tot groot, als buurtinitiatief, particuliere investering of voor het doen van onderzoek als commercieel alternatief voor de gangbare landbouw.

Tijdens dit symposium zullen vijf beheerders vertellen over hun ervaringen met hun eigen of ontwikkelde voedselbos met als hoofdthema:

Met het oog op biodiversiteitsherstel kunnen voedselbossen een interessante bijdragen leveren aan de Nederlandse bossen

Maar ook de volgende thema’s zullen aanbod komen:

Wat is de drijfveer voor het opzetten en ontwikkelen van een voedselbos? Wat is de toekomstige rol van een kwalitatieve houtoogst in een voedselbos? Hoe wordt tegen wildbeheer aangekeken? Wat is de rol van voedselbossen in klimaatmitigatie en -adaptatie? Zijn voedselbossen duurzaam? Is het nog wel rendabel met de huidige inflatie om een voedselbos te beheren en hoe staat het er nu voor met de huidige en toekomstige voedselbossen in Nederland?

Bovenstaande thema’s zullen tijdens het symposium nader besproken en bediscussieerd worden tijdens lezingen van:

 Wouter van Eck, eigenaar en beheerder van het voedselbos Ketelbroek en bestuurslid van stichting Voedselbosbouw Nederland.

 Louise van der Stok & Jordy van Eijk, mede-ontwikkelaars van het voedselbos als een complex agroforestry systeem op de WUR Droevendaalse farm en onderzoekers naar onder andere de financiële haalbaarheid van voedselbossen.

 Frank Gorter, rentmeester en ontwikkelaar van voedselbossen met aandacht voor relaties tussen mensen en de levende wereld.

 Anton Vos, beheerder van een voedselbos met de focus op het verkrijgen van een zo hoog mogelijke natuurwaarde aan de hand van boomgericht bosbeheer.

Het symposium vindt plaats op Wageningen Universiteit in het Forum gebouw (lokaal C0221), Droevendaalsesteeg 2, 6708 PB Wageningen. Dit symposium is gericht op studenten en young professionals, maar ook andere KNBV-leden en niet-leden zijn natuurlijk van harte welkom. Aanmelden kan alleen via de KNBV-website.

De kosten voor deelname zijn: Voor studenten (wel of geen lid): GRATIS; Voor KNBV-leden: 5 euro; Voor niet KNBV-leden: 10 euro

Voor wie zich verder wil verdiepen in voedselbossen en een voedselbos met eigen ogen wil zien…

Aansluitend op het symposium van 29 juni zal er op zondagmiddag 10 juli van 13.30 tot 16.30 een excursie plaatsvinden naar het voedselbos Ketelbroek nabij Groesbeek, onder leiding van eigenaar en beheerder Wouter van Eck. Ketelbroek is het oudste voedselbos in Nederland. Tijdens deze excursie gaan we dieper in op de oprichting en het specifieke beheer van voedselbos Ketelbroek, de knelpunten en mogelijkheden die Ketelbroek biedt en hoe het zijn plek opneemt in het landschap.

Aanmelden kan alleen via de KNBV-website, de ruimte is beperkt. De kosten voor deelname zijn: Voor studenten (wel of geen lid): GRATIS; Voor KNBV-leden: 5 euro; Voor niet KNBV-leden: 10 euro

N.B.: De excursie voedselbos is volgeboekt! U kunt op de reservelijst geplaatst worden voor als er iemand uitvalt. Aanmelden hiervoor kan tot vrijdag 8 juli 15.00 uur. Als u zich hebt aangemeld maar niet geplaatst kan worden krijgt u uw geld terug.

DE AANMELDING IS GESLOTEN PER 8 JULI 15.00 UUR.