Gesproken column Silke Jacobs op ALV april 2024

Tijdens de Najaarsvergadering van de KNBV werd de gesproken column verzorgd door Silke Jacobs, werkzaam bij de WUR.

‘Vrouwen in de sector’

Gisteravond toen ik research deed voor deze column, ja zo gaat dat last minute met een wijntje op de bank, kwam ik een artikel tegen over boseigenaren en beheerders in Zweden en hoe dat daar steeds vaker door vrouwen wordt gedaan. Het was een leuk artikeltje om te lezen, maar het eindigde met: “Dus mocht u op vakantie in Zweden eens een dame met een buitenmodel kettingzaag tegenkomen, nee u heeft geen nachtmerrie, noch zit u in een slechte film, u ziet gewoon hoe belangrijk vrouwen in het bosbeheer in Zweden zijn.” Dat zette me aan het denken; een vrouw met een kettingzaag in het wild is dus niet per definitie een seriemoordenaar. Maar zonder gekheid, dit is denk ik niet door een vrouw geschreven en geeft ook aan hoe er gekeken wordt naar vrouwen in dit soort functies.

De bosbouwsector is van oudsher een door mannen gedomineerde sector. Dat is ook op deze bijeenkomsten altijd goed terug te zien. Zo ook vandaag. Genderstereotypen houden al lang stand waarbij functies als boswachter, ecologen en beheerders voornamelijk door mannen worden uitgevoerd. En ook al is er een verandering te zien en zijn er steeds meer vrouwen werkzaam in de sector, kiezen meer vrouwen voor een studie in bos- en natuurbeheer, dit is ook al te zien in die paar jaar dat ik afgestudeerd ben, blijven vrouwen nog steeds ondervertegenwoordigd in de sector.

Nu vragen jullie je misschien af waarom we ons over deze ondervertegenwoordiging zorgen zouden moeten maken. Het is meer dan een kwestie van gelijkheid, wat al een belangrijk punt is. Zoals het belang van diversiteit voor onze bossen voor vitaliteit, is diversiteit en inclusie ook belangrijk in de sector die de bossen beheert. Diversiteit zorgt voor verschillende perspectieven, ideeën en oplossingen. Dit kan leiden tot innovatie en verbetering van praktijken in het bos. Zoals we allemaal zien en weten hebben we te maken met ingewikkelde uitdagingen waaronder klimaatverandering en biodiversiteitsverlies waar onze bossen onder leiden. Studies hebben aangetoond dat een variatie in teamsamenstelling leidt tot creatievere en effectievere besluitvorming. Dit zal helpen bij het behoud en bescherming van onze bossen.

Gelukkig zien we veranderingen en kiezen steeds meer vrouwen voor deze mooie sector en krijgen ze ook steeds meer ruimte om deel te nemen. Dit is ook te zien in het Interreg-project Fem2forests wat als doel heeft het aantal vrouwen in de bosbouwsector te verhogen in de Donau-regio door betere carrièremogelijkheden te creëren. En dichter bij huis, bij ons op de gang in Wageningen. Maar er is nog werk aan de winkel waarbij er wordt gestreefd naar meer diversiteit, gelijke kansen worden gecreëerd en vrouwen worden aangemoedigd om te kiezen voor deze sector, ze vaker bij dit soort bijeenkomsten aanwezig zijn en zich daarbij in de toekomst ook geroepen voelen om deel te nemen aan panels zodat we manels, een panel met alleen maar mannen, zoals laatst bij het Aardhuissymposium kunnen diversifiëren. Dit is ook een oproep aan alle vrouwen.