Pro Silva najaarsexcursies 2024

Op 16, 17 en 18 oktober organiseert Pro Silva weer de najaarsexcursies. Dit keer bezoeken we Boswachterij “de Vuursche” bij Baarn. Het onderwerp is: ‘Wanneer kiezen we om door te gaan met de natuurlijke verjonging bij Pro Silva beheer?’

Pro Silva beheer is gericht op het telen van kwaliteitshout binnen gemengde, kleinschalige, ongelijkjarige bossen door middel van uitkapbeheer. Daarbij is er in theorie sprake van een continue verjonging. Echter de meeste Nederlandse bossen zijn nog niet zover gevorderd dat daar sprake van is. Onze bossen werden tot voor kort veelal nog beheerd als gelijkjarig en ongemengd. Langzaam maar zeker wordt er toegewerkt naar gemengde, ongelijkjarige bossen. Hoe ga je in zo’n situatie om met natuurlijke verjonging die zich aandient? In oudere, open opstanden ligt de keuze misschien voor de hand, maar hoe zit dat in jongere bossen waar zich mooie verjonging aandient? En welke rol speelt bijvoorbeeld de gemengdheid of kwaliteit van de verjonging hierbij? Op welke manier gaan we verder met de verjonging? Deze vragen komen aan de orde tijdens de Pro Silva najaarsexcursie in boswachterij De Vuursche in Baarn.

U kunt zich voor de excursie opgeven via de website van de KNBV. De excursies starten om 9.00 uur en eindigen rond 16.30 uur. Na aanmelding ontvangt u meer informatie en de exacte locatie. Meer informatie kunt op opvragen via Martijn Griek: prosilva@knbv.nl (niet voor aanmeldingen)