Bosgeschiedenis themamiddag “Jonge Veluwse heideontginningslandgoederen”

Commissie Bosgeschiedenis organiseert: Themamiddag met excursie

De jonge heideontginningslandgoederen op de Noordoost-Veluwe”

Landgoed Petrea, donderdag 14 september 2023

Eeuwenlang bestond de stuwwal van de Veluwe grotendeels uit heidevelden. Ze waren te voedselarm en te droog om te gebruiken als bouwland, die zich hoofdzakelijk op de rijkere gronden aan de voet van de stuwwal bevonden. De heidevelden waren echter allerminst nutteloos: het vormde een essentieel onderdeel van het plaggenbemestingssysteem  om de akkers vruchtbaar te houden. In de loop van de negentiende en twintigste eeuw veranderde dit landschapsbeeld en kwamen overal op de Veluwe kleine landgoederen tot ontwikkeling, waarbij bosaanplant met grove den de boventoon voerde. De bekende meteoroloog Buys Ballot (1817-1890) was hierbij één van de pioniers in de uitvoering van jonge heideontginningen, met onder meer de ontwikkeling van de landgoederen Welna en Tongeren en een sterke uitbreiding van landgoed De Dellen als resultaat.

De Commissie Bosgeschiedenis wil graag haar kennis over het ontstaan en ontwikkeling van de jonge heideontginningslandgoederen vergroten en deze kennis delen met beheerders, historici en andere belangstellenden. Twee sprekers zullen een lezing gaan verzorgen.

  • Paul Thissen van de Provincie Gelderland zal ons meenemen in een uiteenzetting over de belangrijkste historische gebeurtenissen: hoe werden de heidevelden benut, wat zijn de sturende factoren geweest voor de ontginning van de heidevelden en hoe zagen deze ontginningen eruit?
  • Als tweede spreker beschrijft Ciska van der Genugten, specialist erfgoed bij Geldersch Landschap & Kasteelen, hoe het aanwezige, landschappelijke erfgoed een plek krijgt in de beheerplannen en de keuzes die gemaakt moeten worden bij het dagelijks beheer.

Aansluitend zal alles samenkomen tijdens een wandeling van circa 6 km over het nabijgelegen Landgoed Petrea, waarvan Geldersch Landschap & Kasteelen een landschapsbiografie heeft laten opstellen. Na afloop van de excursie is er gelegenheid tot napraten onder het genot van een drankje in de boerderij van Vriezes Erfgoed in Wapenveld.

  • Opgeven kan tot en met maandag 11 september via bosgeschiedenis@knbv.nl of telefonisch via 0317 – 486198.
  • De deelnamekosten bedragen € 20,00 voor KNBV-leden, € 15,00 voor KNBV-studentleden en € 25,00 voor niet-leden, ter plaatse te voldoen.
  • Na opgave volgt nadere informatie over programma, de locatie en een routebeschrijving.
  • Er is plaats voor 25 deelnemers.
  • De complete aankondiging is hier te vinden.

Datum

14 sep 2023
Expired!

More Info

Read More

Locatie

Landgoed Petrea
Landgoed Petrea

Organisator

Commissie Bosgeschiedenis
Email
bosgeschiedenis@knbv.nl
Read More

Geef een reactie