Voorjaars ALV 2024

Dood hout nader bekeken

Aansluitend aan de ALV op vrijdag 5 april 2024 organiseren de studiekring en de activiteitencommissie een bijeenkomst waarin het thema ‘dood hout’ centraal staat.

Vorig jaar is het KNBV-manifest voor een vitaal en veerkrachtig bos verschenen. In de komende tijd willen we een aantal onderwerpen uit dit manifest meer handen en voeten geven, te beginnen met het thema ‘dood hout’.

Dat dood hout goed is voor het bos, is voor veel bosbeheerders tegenwoordig een gegeven. Maar welke rol speelt dood hout nu precies in het bosecosysteem? En hoe kunnen we middels beheer deze rol positief beïnvloeden? En ook niet onbelangrijk: hoe staan het ervoor met dood hout in het Nederlandse bos?

Tijdens deze bijeenkomst wordt een overzicht gegeven van wat in de literatuur beschreven is over dit onderwerp. Maar natuurlijk komen ook beheerders met praktijkervaring aan het woord én gaan we zelf het bos in.

Programma

Ochtend                Algemene Ledenvergadering

12.00 uur             Lunch

13.00 uur              Start middagprogramma

De link tussen dood hout en biodiversiteit Sander Wijdeven (landgoed Schovenhorst / Staatsbosbeheer)

Dood hout ‘maken’: welke methoden zijn er en welk effect hebben ze? Rick Bussink (WUR)

Het OAD-netwerk: een tool om het aandeel aftakelingsfase in het bos op korte en lange termijn te laten toenemen Bart Nyssen en collega’s (Bosgroep Zuid Nederland)

Introductie op de excursie Martijn Griek (beheerder i.o.v. gemeente Den Bosch)

Excursie in het bos van Sint Michielsgestel

Afsluiting met bosborrel (ca 16:30-17:00)

Aanmelden voor leden en niet-leden noodzakelijk.

Aansluitend aan de ALV van 5 april 2024 organiseert Wageningen Environmental Research (WENR) een workshop over klimaat- en natuurslim bosbeheer. Deze workshop wordt gehouden als onderdeel van het EU-project ForestPaths.

Het doel van ForestPaths is het ontwikkelen van bosbeheerstrategieën die een optimale mix leveren van (met name) klimaatadaptatie, klimaatmitigatie, houtoogst, recreatie en natuurbescherming, in samenspraak met beheerders en beleidsmakers. Tijdens de workshop kijken we samen welke maatregelen je zou kunnen en willen nemen, onder welke voorwaarden en tegen welke problemen jullie in de praktijk aanlopen. De workshop zal begeleid worden door experts van het European Forest Institute (EFI) en Teesside University en wordt in meerdere landen gehouden. De workshop is gepland voor 17:00-19:00 uur, aansluitend wordt een diner aangeboden. Er is ruimte voor ongeveer 20 personen. Aanmelden voor deze workshop kan tot 22 maart 2024 via https://forms.office.com/e/xjrEgGCRCn of door een mailtje te sturen naar martjan.schelhaas@wur.nl.

Meer projectinformatie:

https://forestpaths.eu/

https://www.wur.nl/nl/onderzoek-resultaten/kennisonline-onderzoeksprojecten-lnv/soorten-onderzoek/kennisonline/forestpaths-1.htm

Datum

05 apr 2024
Expired!

More Info

locatie van de ALV

Locatie

De Hooghei

Organisator

Activiteitencommissie
Email
activiteiten@knbv.nl
locatie van de ALV

Geef een reactie