De winterslaap van het bos

In de winter is het bos in rust. Het groeiproces van de bomen ligt stil en ook de wortels zijn niet of nauwelijks actief door de lage temperaturen.

Het bos ontwaakt weer in het voorjaar, als er door de zon een bepaalde hoeveelheid energie is ingestraald en het warm genoeg is voor het opengaan van de knoppen. Dan komen er ook nieuwe bladeren aan de bomen, met een frisgroene kleur. Met het korten van de dagen in de herfst bereiden de bomen zich voor op de naderende rustperiode. De bladeren krijgen vaak een prachtige herfstkleur en vallen daarna van de boom.

De winterrust is de ideale periode voor houtkap. De houtkap vindt plaats in de periode tussen november en maart. De sapstromen van de bomen staan stil, waardoor ze makkelijker geveld kunnen worden. De winterrust is ook de geschikte periode voor het aanplanten van nieuw bos. De wortels en knoppen van de jonge boompjes zijn dan nog in rust. Ze kunnen zonder schade getransporteerd worden naar de plek waar ze gaan worden geplant. De jonge bomen kunnen dan zelfs een aantal dagen tijdelijk worden ingekuild (in een sleuf gezet en wortels bedekt met aarde) voordat ze hun definitieve plek krijgen.